Makena stranden, ett mörkt kapitel i hippiehistorien?

Frihet och möjlighet att vara den du är låter som fina saker. Även om du inte är en hippietant så kanske du känner att dessa ideal ändå är rätt fina. Men vad händer då du i din nakenhet stör andra? Det var precis vad som hände under hippie rörelsens historia.

På Hawaii så började hippies naken-bada trots att det var förbjudet. Traditionen växte sig allt starkare och än i dag är det många som förknippar Makena på Maui som platsen för nakenbad. Detta är hippisarnas fel!

Nakenbad som ett uttryck för frihet

Sent 1960-tal i Amerika innebar en form av kulturell revolution. Unga amerikaner lät håret växa, höll på med en massa olika typer av förhållanden, accepterade sig själva som de var med hjälp av lite LSD och så badade de nakna.

Det handlade knappast om att bli brun över hela kroppen även om det sågs som status att inte ha ränder från baddräkt eller bikini efter solsemestern. Då hade de ju inte saker som Melanotan 2 eller avancerad spray tanning för att låtsas. En äkta hippie hade inga ränder!

Men på Hawaii så var man inte alls av samma smak och tycke. Faktum var att de hippies som vallfärdade till Maui för att visa sin frihet i form av nakenbad störde lokalbefolkningen och orsakade en tradition som sedan fortsatte.

strandkrabba
Krabborna har inget med nakenbaden att göra!

Nakenbaden i Maui drog igång och fortsatte

Det är otroligt vackert på Mauis södra kust där Makena ligger. Inte så konstigt att amerikanska hippies flydde hit för att leva hippieliv och bada nakenbad. Men historien om Makena på Maui har fler versioner. Hippisarna minns tiden med kärlek genom ett minnesdis från alla droger de tog på ön.

Lokalborna såg på när hippisarna kom till ön för att skapa en slags koloni på sanden och bland klipporna alldeles vid Makena. Trots att det inte var lagligt så fortsatte folk att bada nakna och det blev till sist en tradition. Idag är det många som förknippar Little Beach (Pu’u Ola’i stranden) med nakenbad.

Försök att stoppa nakenbadandet

Många försök att få stopp på nakenbaden gjordes. I slutet av 1960-talet så kom polisen ofta dit för att få undan folk utan kläder. De letade samtidigt efter förrymda fångar och folk som stuckit från sin militärtjänst!

1972 så vräkte Makena-kollektivet som då bestod av flera hundra personer. Detta var möjligt då myndigheter ansåg att denna form av boende och livsstil kunde innebära en ökad risk för smittspridning och pandemi.

Lokalbor som vuxit upp med kroppssurfing i badkläder på stranden var djupt besvikna över att den togs över av hippies. En del började bråka med nakenbadarna medan andra helt enkelt valde andra stränder.

Det hjälpte inte direkt att turistböcker på 1980-talet rekommenderade stranden som en plats att bada naken på. Då fortsatte övervintrade hippies och de som bara gillade läget med den här typen av bad till lokalbefolkningens förtret.

Under 1990-talet så fortsatte folk att bada nakna och myndigheterna såg genom fingrarna. I modern tid så fortsätter stranden att vara nakenstrand trots att det alltså inte alls var något som man ville ha lokalt. Det var hippisarna från USA som låg bakom detta som nu är ett etablerat faktum.

Är det en mörk fläck i hippierörelsens historia eller något som kan ses som okej? Det beror kanske på hur du ser på världen och om du tycker att din personliga frihet ska få utrymme även där andra inte vill ha den.

Här kan du höra en hippie berätta om sin syn på stranden: