På 1970-talet var massagen placebo-klassad

Det lyssnades på Beatles och mediterades med drömfångare. Men vad hände med massagen under 1970-talet? Massage kan ju ses som något som varje hippie borde vara intresserad av. En så naturlig läkeform som kan göra så stor skillnad.

Massagen har långa anor

När du går till en modern klinik för massage i Stockholm så är det urgamla metoder som används. Visst får du massagen i modern tappning med nya insikter om vad som kan hjälpa för olika typer av problem. Men rent praktiskt är det ändå samma gamla teknik som fungerar och 1970-talet var verkligen inte tiden då massagen först fick sin form.

Vi har masserat varandra sedan urminnes tider. Både på ett social sätt och av medicinska skäl. Under 1970-talet rådde hippieandan där vi delade och var nära varandra. Fri kärlek och massage gick förstås hand i hand. Mellan människor i alla sammanhang.

Professionell massage lärdes ut

Om vi ser på vad som lärdes ut till folk inom hälsovård under 1970-talet så fanns massage med som en teknik som lärdes ut. Fast på den tiden var det få som såg på massagen som en läkande och förebyggande metod. Det var inte som idag då vissa sjukhus använder sig av massage för smärtlindring.

Istället hade man en syn på massagen som en form av placebomedicin. Det talades om vissa effekter men de ansågs vara marginella. Rentav obetydliga. Om massagen erbjöds inom sjukvård så var det som ett komplement till andra behandlingar.

Det fanns till och med utbildningar som under 1970-talet tog bort massagen som kursämne. Massage sågs som en passiv behandling och det gick helt emot tanken om att patienten skulle vara delaktig i sin behandling och fatta beslut för den. Direktiv gjorde gällande att passiva behandlingar som massage skulle undvikas i den mån det gick!

Hippies höll ju på med massage förstås

Nu är det inte så att någon från traditionella sjukvården har gjort ett officiellt uttalande och sagt att alla Reiki-praktiserande hippies från 1970-talet hade rätt. Men det hade vi ju! Idag är det inte längre flummigt att prata om massage med varma stenar och oljor som doftar för att stimulera läkning för kropp och själv.

Numera finns det ju en rad olika studier som stödjer att det som alla gamla hippies vet om är rätt. Människor och djur mår bra av beröring och det finns trigger punkter i kroppen som kan stimulera helt fantastiska resultat på olika sätt.

Idag är alla intresserade av massage

Det som under 1970-talet marginaliserades som en placebo-verksamhet är idag allas intresse. Ta bara en titt på det stora intresset för massageverktyg. Om du tränar hårt så jobbar du säkert också med massage för att ta hand om trötta muskler och motverka skador.

1970-talets placebo-klassning är sedan länge glömd och tur är det. Massagen gör ju så stor nytta för så många!

Här har du ett hippie-massage tips: