På 1960-talet var det många som satt och lyssnade på Beatles låtar på en vinylspelare med en snus under läppen. Vi har ju snusat i flera hundra år i Sverige så inget konstigt med detta. Men hur såg det ut med snuset under 1960-talet jämfört med hur det ser ut idag. Det ska Hippietanten se lite närmre på…
Snuset var mycket billigare 1960
På 1960-talet var det inte svårt att få tag i billigt snus för en dosa kostade inte mer än en krona. Nu får vi förstås beakta saker som inflation men det är ändå så att snuset var mycket billigare på 1960-talet än vad det är nu.
Om vi jämför med cigaretterna under samma veva så kostade de fem gånger mer, nämligen omkring 5 kronor per ask. Men där var 4 kronor ren skatt. Snuset hade inte samma stämpel som hälsovådligt som cigaretterna hade. Skatten på ciggen motiverades med att rökare drog på sig fler sjukdomar och därmed var en större last för sjukvården.
Pappdosan byts mot dosan med metallock
När du tänker på snus så kanske du ser en dosa med metallock framför dig. Denna design har blivit en klassiker i Sverige och den kom faktiskt till under 1960-talet. Det var då som Svenska Tobaks AB bytte pappdosan mot den runda med metallock som du känner igen.
Den nya dosan har flera fördelar. Den ser till att snuset förblir fräscht längre. Dessutom är det enklare och snabbare att tillverka den. En del kanske tycker att den klassiska snusdosan är mycket vackrare men särskilt praktiskt var den ju inte.
Fler blir medvetna om rökningens risker
En annan viktig utveckling som sker under 1960-talet och som får betydelse för snuset är att folk börjar få upp ögonen för rökningens konsekvenser. Redan på 1950-talet hade forskare insett sambandet mellan rökning och cancer. Ju fler som inser att det är bäst att sluta röka, ju fler blir intresserade av snus som ett alternativ.
Idag ses snuset inte som ett självklart alternativ för den som vill sluta snusa eftersom vi numera vet att det finns en del risker även med tobakssnus. Fast det finns ju numera en rad olika alternativ av snus som kan bli aktuellt som vitt snus och snuspåsar utan nikotin.
Tillverkningsmetoderna har förändrats
Den tobak som användes för att göra snus på 1960-talet var vanligtvis lufttorkad och nikotinhalten var lägre än vad som finns i många moderna varianter. Dessutom var smakprofilen för snus generellt sett mer traditionell och mindre varierad än vad som finns tillgängligt idag.
På 1960-talet var det tobakssnus som gällde och det var mest män som gick med en stor prilla under läppen. Idag snusar både män och kvinnor. De estetiska snuspåsarna som inte syns under läppen tilltalar fler. Med smaker som citrus, choklad och mint så kan vi även säga att snuset idag är lite fräschare än vad det var på 1960-talet.
I stort sett samma produkt nu som då
Även om det har skett vissa förändringar i sättet som snus produceras och marknadsförs så är grundkonceptet fortsatt detsamma. Det här är en mycket populär form av tobaksprodukt som bara har stärkt sin position med moderna varianter med och utan nikotin. På 1960-talet kan vi dock säga att snuset mest var en svensk företeelse. Idag snusas det i många fler länder och svenskt snus är efterfrågat till exempel i USA.